DIPÒSIT D'AIGÜES PLUVIALS A SANT FELIU DE CODINES
ARQUITECTE TÈCNIC PROJECTISTE:
Miquel EscobarCONSTRUCTOR:
Construccions Jordi Nuevo
PROMOTOR:
Antonello i Rosa Maria
Any d'execució 2008
Obra nova
Encàrrec
L’encàrrec surt de la preocupació dels promotors de emmagatzemar aigua de pluja que anteriorment es perdia marges avall.
Aquesta aigua la utilitzaran per el reg de l’hort i les plantes del jardí, per donar de veure a dos cavalls o per a qualsevol ús de neteja, etc.
Es va optar perquè el dipòsit es dissenyés amb geometria circular i amb una capacitat d'emmagatzematge de 22.000 litres.
Disseny
El desig dels promotors és de que no s’apreciés el dipòsit des de cap punt del municipi de Sant Feliu situat al davant mateix de la finca.
La seva ubicació es va considerar a un extrem de la parcel·la on comença el desnivell del terreny, entre un pi pinyoner meravellós i un mur de formigó ja existents, quedant així a nivell de la parcel·la on es troba ubicada la vivenda dels mateixos promotors i lleugerament elevat del nivell de l’hort.
Els promotors volien fer servir el sostre del dipòsit com a mirador del municipi protegit per una pèrgola vegetal.
La forma circular es necessària per encabir el dipòsit on es volia situar i així integrar-lo en el perfil del terreny. També s’aconsegueix que els esforços horitzontals que transmet l’aigua en els murs es reparteixin minimitzant així les càrregues que rep el mur que conforma el dipòsit.
En el sostre dipòsit s’hi ha incorporat una petita trampeta d’accés per a treballs de manteniment i neteja de l’interior.
Materials
Els materials utilitzats per l’execució del dipòsit no són pròpiament considerats ecològics, ja que els esforços i l’ús pel que ha estat executat l’element ens ha de garantir estanquitat a l’aigua i resistència els esforços generats.
La terra de l’excavació es va aprofitar per terraplenar un espai amb molta pendent i així minimitzar-la.
La llosa és de formigó armat de 40cm de cantell i armadures de Ø 16mm formant una gàbia d’acer.
Els murs de bloc de formigó de 35cm d’amplada formigonats i armats amb armadures verticals i horitzontals de Ø 12mm. L’acabat interior del dipòsit és amb morter de ciment pòrtland lliscat per garantir l’estanquitat de l’aigua interior i exterior respectivament.
La coberta del dipòsit és troba realitzada amb un sostre unidireccional de bigues autoportants de formigó, entrebigat amb cassetons ceràmics i una petita xapa de compressió de morter. L’acabat superior de la coberta és amb enjardinament natural igual que la resta de la parcel·la i amb les làmines corresponents per garantir l’estanquitat de l’aigua de pluja.
La part del dipòsit més exposada al municipi, es va decidir de acabar-la amb un mur de rocalla per minimitzar l’impacta visual des de diferents parts del mateix municipi.
Instal·lacions
Les instal·lacions realitzades en el dipòsit han estat les justes i necessàries per el bon funcionament del mateix.
Aixeta de buidatge per el consum d’aigua emmagatzemada, col·locada a uns 5cm de la solera per evitar els fins acumulats progressivament.
Tub sobrexidor per evitar sobrecàrregues d’aigua i que aquesta pugui seguir el seu curs natural.
Arqueta de registre amb element collador per facilitar el manteniment i evitar la filtració de matèria orgànica que deteriorin l’aigua emmagatzemada.
Canal de recollida d’aigua caiguda al pati de lloses de la vivenda.
El baixant de la canal de coberta s’ha aconseguit amb una cadena de Ø mitjà que condueix l’aigua cap a la part inferior d’aquest element, a més de crear un moviment de l’aigua viu i un so relaxant.